RSS

TİRİT VE ISLAMA ARASINDAKİ FARK

20 Haz

TİRİT ISLAMA DEĞİLDİR

Bazı köylerimizde ıslamaya tirit denildiğine rastlanmış olsa da, orijinal tirit farklıdır.

tirit 6

İŞTE DERNEĞİMİZİN HAZIRLADIĞI PORSİYON TİRİT

Sinop köylerinde eskiden ekmek olarak yufka kullanılmıştır. Dağ köylerimize yerleşen Göçer Türkleri, yufkayı çok amaçlı kullanmışlardır. Kadınlar saban gün ışımadan kalkar, hamuru yuğurur, ocağı yakar. Ekmek teknesinin  (ağaçtan oyulmuş çukur ve geniş kab) üstüne yaslağaç koyar ve üstünde yufka açar. Yufkayı açarken etrafa ritmik sesler yayılır. Ocaktaki sacın üstünde çevrilerek pişirilen yufka, o gün akşama kadar yemeklerde ekmek olarak kullanılır. Bu yufka, günümüzde yufkacılarda satılan yufkaya benzemez. Tirit yufkası budur, ıslamalık yufka diye satılan yufka tirit için uygun değildir.

SİNOP TİRİT, yöremize hastır ve ve sadece Türkeli,Dikmen ve Gerze ilçe köylerinde yapılmaktadır.  Derneğimiz bu kültürü yöremiz için gelir kaynağına dönüştürmeyi hedeflemektedir. Islama tiritten farklıdır, adından anlaşıldığı üzere ıslama ıslatılarak yapılır. Tirit ise, iskenderin Sinop yöresindeki uygulama biçimidir. Derneğimiz büyük şehirlerde yaygınlaşan yöre mutfaklarına da tanıtım yapacaktır. Bu kültürün yaygınlaşması ve gelir kapısı olması hedefimizdir.

 

 
Yorum yapın

Yazan: 20 Haziran 2013 in Kültür Arşivi

 

Etiketler: , ,

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: